Poikkeava blogi eli savolaisittain poekkeeva loki on osio josta löydät kirjoituksia Savo Volleystä, lentopallosta ja kaikesta muusta mielenkiintoisesta maan ja taivaan väliltä.

Fuusioseurat – urheilun kirosana?

 Santtu Pirskanen   04.10.2019, 12.25Saara Ahlholm, Santtu Pirskanen ja Tatu Säisä Sport meets Business -tapahtumassa

Aloitetaan tämä teksti tunnustuksella. Vielä muutama vuosi fuusioseurat olivat minulle otsikon mukaan lähes kirosana urheilukentässä. Urheiluromantikkona koin, että seurafuusioita on tehty liian heppoisin perustein. Vanhojen seurojen historia, arvot ja yhteisö heitetään hukkaan ja tilalle luodaan kiiltävä kuori, joka kuitenkin tuntuu päälle liimatulta ja ontolta. 

Harva asia tässä maailmassa herättää yhtä vahvoja tunteita kuin urheilu. Parhaassa tapauksessa urheiluseurat ovat paljon enemmän kuin pelkkiä tuloksentekokoneita, joiden arvostusta määrittävät voitot ja mestaruudet. Ne ovat yhteisöjä. Paikkoja, joissa voi kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta samanhenkisten ihmisten kanssa. Urheiluseurat ovat paikallisesti valtavan suuria vaikuttajia, jotka ovat läsnä ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Seuran logo, värit ja arvot symboloivat tätä yhteisöllisyyttä. Niiden vaihtuminen esimerkiksi juuri fuusion myötä ei koskaan ole helppo paikka. Uuteen yhteisöön kasvaminen vie aikaa.  Osalle se voi olla jopa mahdotonta, mikä on täysin ymmärrettävää.

Kun ensimmäisen kerran kuulin Savo Volleyn perustamisesta, kävin mielessäni läpi näitä samoja uhkakuvia. Ketä tämä kiinnostaa? Minkä takia kukaan ottaisi tämän seuran omakseen, sillä seura ei varsinaisesti identifioidu tiettyyn kaupunkiin tai kuntaan, jolloin yhteisö olisi jo selkeämmin olemassa. Muutaman kuukauden uutisointia ja seuran toimintaa ulkopuolelta seurattuani uhkakuvat alkoivat loiventua. Koko Pohjois-Savon alueelle levittäytyminen ja paikkakuntien junioriseurojen tukeminen antavat mahdollisuuden tukea maakunnan lentopallon lippulaivaa, silti unohtamatta paikallista yhteisöä. Itsekseni mietin, että tässä voi olla oikeasti käsillä tilanne, jossa kahden vahvan yhdistyessä saadaan aikaan jotain vieläkin suurempaa.

 Kesken ensimmäisen mestaruusliigakauden ajauduin itse mukaan toimintaan työharjoittelun muodossa. Kävin ennen toimintaa läpi ajatuksia, voinko seisoa tämän konseptin takana? Uskonko siihen, että ajan kanssa Savo Volleystä rakentuu toimija, joka yhdistää koko Pohjois-Savon värikkään lentopallotoiminnan yhteisen keihäänkärjen taakse? Vastaus näihin kysymyksiin oli kyllä. Ja on edelleen. Tie on pitkä, mutta meillä on mahdollisuus tehdä unelmasta konkretiaa.

Henkilökohtaisesti paikallisten yhteisöjen säilyttäminen on se tekijä, joka antaa Savo Volleylle mahdollisuuden menestyä. Seuran toiminta olisi mahdotonta ilman paikallisia toimijoita niin lentopallossa kuin muidenkin urheilulajien yhteistyöseuroissa. Savo Volleyn tarkoitus ei ole viedä elintilaa oman toiminnan kasvattamiseksi, enemmänkin kannustaa yhteistyöhön, jotta meillä Pohjois-Savossa olisi lentopallossa Suomen kärkitasolla toimiva lippulaiva. Erityisesti mieltä lämmittää, ettei legendaarista Pielaveden Sampoa ole kuopattu. Seura jatkaa toimintaansa elinvoimaisena, tällä hetkellä ykkössarjassa. Ja mikä hienointa, yhteistyössä Savo Volleyn kanssa.

Vaikka Savo Volley on ensimmäisen mestaruusliigakauden jälkeen paremmassa tilanteessa kuin ainakaan itse osasin kuvitella, on matka vasta alussa. Ensimmäisen kauden aikana seura osoitti, että uudet toimintatavat ja uusi seura voi tuottaa laadukkaita lentopalloelämyksiä Pohjois-Savon alueella. Seuran ympärille on myös muodostunut koko maakunnan kattava yhteisö niin yhteistyökumppaneista, talkoolaisista, yhteistyöseuroista kuin kannattajistakin, joka tekee hartiavoimin töitä yhteisen tavoitteen eteen.

Ensimmäisen kauden kuherruskausi on ohi ja nyt meiltä vaaditaan hartiavoimin töitä, jotta pystymme sitouttamaan Pohjois-Savon lentopallo- ja muun urheiluväen mukaan toimintaan. Jotta tässä onnistuttaisiin, seuran on oltava yllättävä, avoin ja yhteisöllinen. Koko maakunta tarvitsee yhteisen lippulaivan kruunuksi sille upealle työlle, jota useissa seuroissa tehdään ruohonjuuritasolla joka ikinen päivä.

Vaikka seurafuusio on raskas paikka suurelle ihmisjoukolle, voi se avata myös mahdollisuuksia. Savo Volley on seuraava luku Pohjois-Savon menestyksekkäässä ja värikkäässä lentopallohistoriassa. Omasta mielestäni seuran menestystä ei mitata tulevaisuudessa pelkästään urheilullisella menestyksellä. Unelmissani näen seuran vuosien tai jopa vuosikymmenien kuluttua vaikutusvaltaisena toimijana, joka kantaa maakunnan lentopallovaltikkaa yhteistyössä usean vahvan junioriseuran kanssa. Toivottavasti Savo Volley voi olla lentopallon seuraajille se yhteisö ja paikka, johon kasvetaan ja kasvatetaan uusia sukupolvia koko maakunnan laajuisesti. Historiaa unohtamatta. Ehkä seurafuusio ei ole aina kirosana.

Santtu Pirskanen
Asiakasyhteydet
Savo Volley