Poikkeava blogi eli savolaisittain poekkeeva loki on osio josta löydät kirjoituksia Savo Volleystä, lentopallosta ja kaikesta muusta mielenkiintoisesta maan ja taivaan väliltä.

Yhteiskuntavastuu on urheiluseurallekin erittäin tärkeä asia

 Saara Närä   13.11.2018, 11.41Savo Volleyn koulukiertueella lapsille kerrotaan liikunnan tärkeydestä.

Minulle syksy 2018 on ollut monella tavalla mullistava, opettavainen ja kokemusrikas syksy. Olen päässyt hyppäämään mukaan Savo Volleyn urheiluseuramaailmaan ja liittämään kokemuksen osaksi opintojani.

Opiskelen nyt kolmatta vuotta terveyden edistämistä ja kansanterveystiedettä Itä-Suomen yliopistossa, ja koko syksyn olen auttanut Savo Volleyta selvittämään, miten urheiluseura voisi toimia terveyttä edistävällä tavalla. Yhteiskuntavastuullisesti.

Terveyden edistäminen tarkoittaa sellaisia toimintatapoja, joiden avulla terveyttä edistetään jokaisella yhteiskunnan osa-alueella ja sairauksien syntymistä ennaltaehkäistään siten, ettei niitä edes pääsisi syntymään. Ennaltaehkäisy on terveyden edistämisen ydin. Savo Volleyn toiminnassa terveyden edistäminen liittyy yhteiskuntavastuuseen, joka on Savo Volleylle tärkeä arvo.

Yhteiskuntavastuu kuulostaa suurelta sanalta, mutta koostuu lopulta melko yksinkertaisista asioista ja teoista. Myös terveyden edistäminen voi olla hyvinkin yksinkertaista – esimerkiksi tuoreen smoothien valitsemista pullan tai makkaran sijaan ottelutapahtumissamme.

Terveystieteilijänä minua on jo pitkään huolestuttanut lasten liikkumistapojen muuttuminen ja etenkin liikunnan määrän väheneminen. Liikkumisen vähenemistä selittävät monet tekijät, kuten perheiden omat tavat ja tottumukset, teknologian kehitys sekä yhä enemmän sisätiloissa ja istuen toimiva yhteiskuntamme.
 

Yksinkertaisuudessaan, osa lasten liikunnasta on korvautunut uusilla harrastuksilla, kuten älypuhelimilla, virtuaalipelaamisella tai niin sanotulla e-urheilulla. Tieteellinen totuus kuitenkin on, että myös nykyajan lapsi tarvitsee liikuntaa: runsaasti ja monipuolisesti, joka päivä. Ai miksi? Siksi, että lapsi kehittyisi terveeksi ja liikkuvaksi aikuiseksi. Liikunta turvaa lapsen kasvua ja kehitystä ja suojaa sairauksilta koko elämän ajan. Siksi, että liike on myös lääke moneen vaivaan.


Lasten liikunnan lisääminen ja junioriurheilun tukeminen ovat tärkeä osa Savo Volleyn yhteiskuntavastuuta. Lasten liikkumisen edistäminen on meidän jokaisen yhteinen haaste.

Yksi esimerkki Savo Volleyn harjoittamasta yhteiskuntavastuusta ja vastauksesta liikunnan edistämiseen on koulukiertue, jota olen päässyt harjoitteluni aikana rakentamaan. Savo Volleyn koulukiertueella vierailemme joukkueemme pelaajien kanssa kotipelipaikkakuntiemme kouluissa kertomassa lentopallosta, liikunnan riemusta sekä ammattipelaajiemme uratarinoista.

Tuomme liikunnan ilon keskelle kouluarkea, helposti lähestyttäväksi ja innostavaksi asiaksi. Savo Volleyn koulukiertueella ei tuputeta lentopalloa tai mitään muutakaan lajia, vaan ollaan rehellisesti sitä mieltä, että kaikki liikunta on lapsille hyväksi. On aivan sama, mitä lajia lapsi harrastaa tai millaisesta liikunnasta hän innostuu, kunhan lapsi löytää sen oman juttunsa. Sama pätee myös meihin aikuisiin.

Myös junioriurheilu ja urheiluseuratoiminta ovat avaimia lasten liikunnan lisäämiseen.  Urheiluseurat ovat helposti lähestyttäviä, matalan kynnyksen toimijoita, jotka toimivat vieläpä konkreettisesti hyvin lähellä, oman kotikaupungin tai -kunnan rajojen sisäpuolella. Junioriurheiluun lapsen on helppo hypätä mukaan, sitä kautta kokeilla erilaisia lajeja ja saada uusia ystäviä. Savo Volley haluaa tukea junioriseurojen tärkeää toimintaa juniorituellaan.

Jokaisen ottelutapahtuman ennakkolippujen tuotoista puolet ohjataan suoraan ottelupaikkakunnan junioriseuroille, seuran edustamasta urheilulajista riippumatta. Mikä vain savolainen seura on saanut hakea mukaan juniorituen piiriin.

Koska terveys, liikkuminen ja elintavat kulkevat ihmisen mukana lapsuuden jälkeen koko elämän ajan, haluamme olla urheiluseurana tukemassa terveellisempien valintojen tekemistä. Tästä esimerkkinä on pyrkimyksemme kehittää ottelutapahtumiemme kahvilatarjontaa terveellisempään suuntaan. Olemme tänä syksynä ottaneet valikoimiimme uudenlaisen raakasmoothien, jossa ei ole lainkaan sokeria tai lisäaineita.


Ottelutapahtumien perinteinen kahvilatarjonta on yhä meille tärkeää, mutta haluamme tarjota myös vaihtoehtoja perinteisten pullakahvien tai makkaran tilalle. Onkin ollut ilahduttavaa huomata monen ennakkoluulottomasti kokeilevan uutta tuotettamme – ja vielä pitävän siitä. Niin, ja kuten tekstini alussa mainitsinkin, ei oman terveytensä edistämisen tarvitse olla sen vaikeampaa, kuin esimerkiksi tuoreen smoothien valitsemista pullan tai muun sokeriherkun sijaan. Pienetkin valinnat ja teot ovat tärkeitä ja vievät vähitellen kohti terveellistä elämäntapaa.

Myös tietämys terveydestä auttaa tekemään parempia ja terveellisempiä valintoja. Savo Volleylle on tärkeää, että kannattajakuntamme saa kauttamme kokemuksia, jotka voivat vaikuttaa elämään terveyttä edistävästi.

Savo Volleyn ottelutapahtumissa on luennoinut Terveysmyrsky-konseptistaan tunnettu, terveystieteiden ja liikuntalääketieteen asiantuntija Timo Kettunen. Kettuselle tyypillistä on luennoida terveydestä tieteen näkökulmasta, mutta esittää asiat omalla lennokkaalla ja ymmärrettävällä tavallaan. Joulukuussa Kettunen tulee Siilinjärven ottelutapahtumaamme puhumaan tärkeästä aiheesta - nuoren urheilijan ravitsemuksesta.

Tämänsyksyisen harjoittelukokemukseni myötä voin todeta, että urheiluseuroissa piilee paljon yhteiskuntavastuullista ja terveyttä edistävää voimaa. Sellaista voimaa, jota emme ole vielä osanneet tarpeeksi valjastaa urheiluseurojen käyttöön.

Tässä tekstissä mainitsemani asiat ovat vain esimerkkejä siitä yhteiskuntavastuusta, joissa kaikkien urheiluseurojen olisi mielestäni oltava mukana. Myös meillä Savo Volleyssa on vielä paljon tekemistä, jotta voisimme olla tulevaisuudessa yhä yhteiskuntavastuullisempi ja terveyttä edistävämpi urheiluseura. Nämä ovat meidän kaikkien yhteisiä asioita.  

 Nähdään smoothien merkeissä ottelutapahtumissamme!
 
Saara Närä
Savo Volleyn harjoittelija ja terveystieteiden opiskelija