Siirry sisältöön
Tapio Hartikainen 14.12.2022, 21.23

Liiat virheet veivät jatkopaikan

Savo Volleyn tehtävä Romaniassa oli liki mahdoton, mutta jossiteltavaakin jäi.

Savo Volley oli hävinnyt CEV Cupissa ensimmäisen osaottelun Romanian Arcada Galatille kotonaan 1-3. Tämä tarkoitti sitä, että keskiviikkoiltana Galatissa olisi pitänyt kahmia ensin kolmen pisteen voitto ja sen jälkeen vielä kultaisen erän voitto.

Tehtävä oli liki mahdoton, eikä jatkopaikkaa cupissa irronnut, kun Arcada voitti toisen osaottelunkin 3-1 -numeroin. Eräpisteet olivat 25-15, 28-30, 25-18, 25-21.

Ensimmäinen erä meni Romaniassa suhteellisen helposti kotijoukkueelle, mutta toisessa erässä Savo Volley heräsi taistelemaan, ja hienoiset toiveet jopa jatkopaikasta heräsivät. Jännittävien vaiheiden ja useiden eräpallojen jälkeen erä päättyi savolaisille 28-30.

Hienoiset toiveet saivat lisäpotkua heti kolmannen erän alussa, kun Savo Volley karkasi jo 0-4 -johtoon. Johto ei kuitenkaan kestänyt, ja harmillisesti tasoittava piste tuomittiin kotijoukkueelle sinivalkoisin silmin katsottuna tuomarivirheellä: Veikka Lindqvist löi kakkospaikalta viistolyönnin, joka tuomittiin osuneeksi antenniin. Antennikosketus tuli vieraiden mielestä torjujalle. Tuloksena ei siis ollut pistettä, vaan tasoitus – ja varoitus kapteeni Andrus Raadikille.

Savo Volley menetti episodissa hieman otettaan, mutta onnistui vielä kokoamaan itsensä ja oli vielä erässä vahvasti kiinni tilanteessa 13-12. Sen jälkeen kotijoukkue kiristi otettaan, ja karkasi vastustamattomasti erävoittoon, mikä merkitsi siis samalla jatkopaikan ratkeamista romanialaisille.

Jatkopaikan ratkettua kotijoukkue vaihtoi lähes koko seitsikkonsa, mutta eurooppalaisen huippujoukkueen rosterista löytyi sen verran kovia pelimiehiä, että merkityksetön neljäskin erä meni kotijoukkueelle.

– Peli ratkesi pitkälti omiin virheisiimme, murehti Savo Volleyn päävalmentaja Timo Tolvanen.

– Neljään erään kolmekymmentä virhettä aloituksilla ja vastaanotoilla on yksinkertaisesti liikaa tuon tasoista joukkuetta vastaan.

– Kuvaavaa on myös se, että toisessa erässä kolme eräpalloistamme päättyivät syöttövirheeseen. Voitimme toki sen erän.

– Syötöissä pitää tietenkin ottaa riskiä, mutta toisaalta jokaisen pelaajan pitäisi pystyä kontrolloimaan itseään niin, ettei virheitä tule.

Vastustajan valmentaja Sergiu Stancu antoi arvostusta suomalaisille vierailleen.

– Tiesimme, että ottelusta tulee vaikea, sanoi Stancu.

– Kunnioitan suomalaista lentopalloilua, korosti Stanciu.

– Ensimmäinen erä tuli varsin helposti, mutta toisessa menetimme kontrollin. Olen iloinen jatkopaikasta.

Valmentaja Stanciu oli joukkueen peräsimessä myös kolme vuotta sitten, kun samat joukkueet kohtasivat, silloinkin CEV Cupissa. Tulos oli tuolloin sama – romanialaisille jatkopaikka.

– Meillä on tällä hetkellä kolme samaa pelaajaa, mitkä olivat mukana silloin, tiesi Stanciu.

Savo Volley pelasi ensimmäiset kaksi erää tutulla kokoonpanolla, missä hakkurina oli Veikka Lindqvist, passarina Ilja Ivanov, keskipelaajina Jakub Kovac ja Aleksei Zhbankov ja yleispelaajina Michael Michelau ja Andrus Raadik. Maciej Madej ja David Kisiel kävivät tuplavaihdon myötä myös kentällä.

Michelau keräsi eniten pisteitä, mutta teki sen verran virheitä, että jäi tehotilastossa pinnan verran miinukselle. Hakkureista Kisiel oli kollegaansa hieman edellä ja teki pisteet 10/+5.

Vastustajalla oli kokoonpanossaan edelliseen otteluun verrattuna uusi mies – keskitorjuja uzbekistanilainen Akhrorjon Sobirov oli tehokas varsinkin torjunnoissa, joita hän napsi neljä kappaletta.

Hakkuri Daniel Malescha oli pistekuningas (18/+13).

Timo Tolvanen oli kokonaisuutena varsin tyytyväinen Savo Volleyn tämän kauden eurotaipaleeseen.

– Pelasimme kaikki pelit hyvin, eikä varsinaisia notkahduksia tullut. Tuolla tasolla pHelpottaisi elämää, jos tuolla tasolla pelaisimme Mestaruusliigaa koko ajan. Siellä niitä notkahduksia on tullut.